SAŁATA
Uprawa gruntowa. (Nochowska , Zina , Owacja – odmiany marki Spójnia)
- uprawa z rozsady: wysiew do pojemników, na ok. 6 tygodni przed planowanym posadzeniem do gruntu, optymalna temperatura 15-20oC. Po wzejściu roślin temperaturę obniżyć do 12 – 13oC w nocy i 15oC w dzień. Po wzejściu przepikować rozsadę do multiplatów lub do doniczek ziemnych o średnicy 5 cm. Po przerośnięciu pierwszych korzeni na zewnątrz pojemników należy rozsadę wysadzać na miejsce stałe. Rozstawa ok.40 x 25 cm.
- uprawa z siewu: wysiew nasion od wczesnej wiosny (gdy warunki klimatyczne na to pozwalają) w ilości 1 – 2 kg/ha. Gleba powinna być pulchna, dobrze wyrównana, wolna od brył; najlepiej po jesiennej, głębokiej orce i wiosennej włóce, kultywatorze czy bronie. Rozstawa rzędów 30 – 40 cm. W fazie 3 – 4 liści wykonać przerywkę na odległość 20 – 30 cm. Sałatę na przezimowanie (odm. Zina) wysiewać w połowie września, w podłoże głęboko uprawione, przepuszczalne i osłonięte od wiatrów.
Uprawa pod osłonami nieogrzewanymi (Owacja i Milly Elena – odmiany marki Spójnia)
Wysiew nasion w II połowie lutego w pomieszczeniu ogrzewanym, zbiór przypada w kwietniu i maju. Rozstawa – 25 x 35 (30)cm na redlinach należy sadzić płytko – zapobiega to zagniwaniu liści.
Uprawa pod osłonami ogrzewanymi ( Szansa – odmiana marki Spójnia)
Wysiew w zależności od planowanego terminu zbioru :
- wysiew:15 I. – 15 II – zbiór III, IV
- 15 VIII – 15 IX – zbiór XI, XII
Wymagania nawozowe
Wskazane nawożenie jesienne dobrze rozłożonym obornikiem w ilości 300 – 400 q/ha. Nadmiar nawozów, zwłaszcza pod osłonami, jest bardzo szkodliwy. Nawozy mineralne stosować zależnie od zasobności gleby, przeciętnie 300 kg/ha NPK w stosunku 2 : 2 : 3.