MARCHEW JADALNA
Wymagania glebowe
Najodpowiedniejsze pod uprawę marchwi są gleby piaszczysto-gliniaste, o przepuszczalnym podglebiu (bez tzw. podeszwy płużnej), zasobne w próchnicę i składniki pokarmowe.
Optymalny odczyn (pH) powinien wynosić 6,5-7,5dla gleb mineralnych, 5,5-6,8 organicznych.
Marchew uprawia się najwcześniej w drugim, a najlepiej w trzecim roku po oborniku. Ze względu na choroby i szkodniki nie powinno się uprawiać marchwi na tym samym stanowisku częściej niż co cztery lata.
Najlepszym przedplonem są ogórki, dynia, kukurydza, cebula, por i rzodkiewka. Z uwagi na nicienie niedopuszczalne są jako przedplon wszystkie korzeniowe, ziemniaki, pomidory, kapustne oraz groch i fasola. W uprawie po zbożach i wieloletnich użytkach zielonych mogą niekiedy wystąpić szkodniki, natomiast po roślinach obficie nawożonych azotem lub pozostawiających dużo resztek pożniwnych istnieje niebezpieczeństwo gromadzenia nadmiernej ilości azotanów w korzeniach.
Nawożenie
Optymalna zawartość składników w glebie przeznaczonej pod uprawę marchwi powinna wynosić:
- azot N (NO3+NH4) 100-140 mg/l gleby
- fosfor (P) 60-80 mg/l gleby
- potas (K) 150 mg/l (gleby lżejsze) – 250 mg/l (gleby cięższe)
- wapń (Ca) 1500-3000 mg/l gleby
- magnez (Mg) 60 – 80 mg/l gleby
Dawki nawozów powinny uzupełniać zawartość składników do podanych wyżej wartości. Przeciętnie stosujemy następujące dawki nawozów na ha:
- azot 80 – 120 kg
- fosfor 80 – 120kg
- potas 150 – 250 kg
Mniejsze ilości stosujemy pod odmiany wczesne, dające mniejszy plon od odmian późnych.
W przypadku uprawy marchwi na pęczki lub przetwory dla dzieci dawka azotu nie powinna przekraczać
90 kg/ha.
Dawkę azotu dzieli się zwykle na dwie: jedną przed siewem, drugą pogłównie 4-6 tygodni po wschodach najlepiej w postaci saletry amonowej.
Nawozy fosforowe stosujemy jesienią, dobrze mieszając z glebą z uwagi na słabe ich przemieszczanie. Nawozy potasowe na glebach lekkich stosujemy w całości przedsiewnie, natomiast na glebach cięższych, w dwóch dawkach: połowę jesienią, połowę przedsiewnie wiosną.
Marchew można nawozić zarówno nawozami chlorkowymi, co siarczanowymi, jednak z uwagi na groźbę zwiększenia ilości azotanów w korzeniach polecane są nawozy chlorkowe.
Ponieważ marchew, zwłaszcza w okresie kiełkowania i wschodów, jest wrażliwa na nadmierne zasolenie gleby wywołane nawożeniem, nawozy należy wysiewać nie później niż 2 tygodnie przed planowanym siewem.
Nawozy wapniowo – magnezowe najlepiej wysiewać późnym latem w roku poprzedzającym uprawę marchwi, po zbiorze plonu głównego lub jesienią pod orkę zimową.