Nowości marki SPÓJNIA polecane w sezonie 2021/2022
- OGÓREK STARTER mieszaniec F1
ZŁOTY MEDAL MTP GARDENIA 2021
Starter F1 to odmiana bardzo wczesna, bardzo plenna, pozbawiona goryczy, co jest jej wielkim atutem. Ogórek nawet w niekorzystnych warunkach agrometeorologicznych nigdy nie będzie gorzki w smaku. Barwa skórki – jasnozielona. Brodawka gruba , średniej wielkości, rzadka. Owoc wydłużony, o stosunku dł. do szer. 3,1-3,2 : 1. Nie wykazuje tendencji do przerastania na grubość. Odmiana wykazuje bardzo wysoką odporność na mączniak rzekomego, jest odporna na parcha dyniowatych. Przeznaczona do konserwowania i kwaszenia.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
- OGÓREK LIBERTY mieszaniec F1
Odmiana bardzo wczesna, bardzo plenna, pozbawiona goryczy. Ogórek nawet w niekorzystnych warunkach agrometeorologicznych nigdy nie będzie gorzki w smaku. Barwa skórki – zielona, brodawka gruba , wyraźna, średniej wielkości. Owoc wydłużony, o stosunku dł. do szer. 3,1-3,2 : 1, nie wykazuje tendencji do przerastania na grubość. Odmiana wykazuje bardzo wysoką odporność na mączniak rzekomego. Przeznaczona do konserwowania i kwaszenia
M4034S-4211
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
- OGÓREK HORIZON mieszaniec F1
Odmiana bardzo wczesna o wysokim potencjale plonotwórczym. Barwa owocu- intensywnie zielona z lekko rozjaśnionym końcem przykielichowym. Brodawka gruba , średniej wielkości, dość gęsto rozmieszczona na całej powierzchni skórki. Delikatne smugi do ¼ długości owocu. Owoc wydłużony, o stosunku dł. do szer. 3,1 : 1. Nie wykazuje tendencji do przerastania na grubość. Nawet 12-13 cm owoce zachowują ładny, smukły kształt. Odporność na mączniak rzekomego na poziomie wysokim. Odmiana odporna na parcha dyniowatych. Nie wykazuje tendencji do żółknięcia. Przeznaczona do konserwowania i kwaszenia .
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
- FASOLA MAXIGOLD
Odmiana szparagowa, średnio wczesna o żółtych, płaskich strąkach. Okres wegetacji ok. 70 dni. Polecana do wielokrotnego zbioru. Strąki mięsiste, bardzo smaczne o bardzo słabej tendencji do tworzenia włókna. Odmiana odporna na wirusa zwykłej mozaiki nekrotycznej fasoli (BCMNV). Polecana do bezpośredniego spożycia, mrożenia i konserwowania.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
- FASOLA GRINSTAR
Odmiana wczesna o zielonych, płaskich strąkach, przeznaczona do jednokrotnego zbioru. Okres wegetacji ok. 65 dni. Strąki o szerokości ok. 1,7 cm, z lekkim połyskiem, bez tendencji do tworzenia włókna, bez przewężeń, po ugotowaniu delikatne i smaczne.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
- PAPRYKA FIVER
Papryka ostra o wartości SHU ok.1000. Owoc w kształcie stożka, dojrzały wybarwia się na żywo czerwony kolor. Odmiana średniowczesna, plenna, do uprawy pod osłonami i w gruncie. Dość odporna na szkodniki i choroby. W gruncie może być zbierana w miarę dojrzewania do pierwszych przymrozków. Średnio z jednej rośliny w ciągu sezonu można uzyskać 30-35 owoców o średnim ciężarze jednego owocu 25-30 g.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
- CEBULA KARMESA
Odmiana średnio wczesna (okres wegetacji ok. 130m dni). Cebule kuliste, średniej wielkości (masa w zależności od warunków 90-140g). Miąższ twardy o czerwonej barwie i średniej ostrości. Sucha łuska czerwona, dobrze przylegająca. Polecana do bezpośredniego spożycia i przetwórstwa. Dobrze przechowuje się do stycznia.