Dział Hodowli w Zakładzie Hodowlano-Nasiennym Spójnia Nochowo w swojej strukturze podzielony jest na pracownie roślin:
- strączkowych (groch, fasola szparagowa i wielokwiatowa, bób, soczewica, lędźwian),
- dyniowatych (ogórek gruntowy, ogórek pod osłony, oraz roślin pozostałych: koper, sałata),
- korzeniowych (burak ćwikłowy, marchew, pietruszka)
- cebulowych i krzyżowych (cebula, szczypiorek, rzodkiewka).
Główne atuty tworzonych odmian to: wysoka zdrowotność, plenność oraz wyjątkowe cechy organoleptyczne preferowane przez odbiorców.
Prócz hodowli tradycyjnej wykorzystujemy również najnowsze techniki wspomagające hodowlę – takie jak np. invitro czy badania molekularne przeprowadzane w Pracowni Biotechnologicznej. To w niej stało się możliwe skrócenie prac hodowlanych w takich gatunkach jak cebula, ogórek, marchew czy rzodkiewka. Podporą prac hodowlanych stało się również Laboratorium chemiczne w którym prowadzi się badania nad odpornością takich warzyw jak: ogórek czy fasola, badania pod kątem przydatności dla przetwórstwa. Poza tym wykonuje się tam analizy chemiczne, prace nad nowymi metodami uszlachetniania nasion roślin warzywnych (pietruszka, marchew, cebula), zabiegami, które podnoszą zdolności kiełkowania i przyspieszanie wschodów roślin (hydrokondycjonowanie).