PIETRUSZKA KORZENIOWA
Wymagania glebowe
Najlepszymi glebami pod uprawę pietruszki są czarnoziemy oraz gleby ilasto-gliniaste. Lekkie gleby bielicowe oraz podmokłe i kwaśne są mniej przydatne. Glebę przed uprawą pietruszki trzeba przygotować bardzo starannie, podobnie jak dla marchwi.
Przy wyborze stanowiska pod pietruszkę należy zwrócić szczególną uwagę na nicienie: niszczyka zjadliwego i szpilecznika baldasznika. Ich obecność w glebie może spowodować całkowity spadek opłacalności tej uprawy. Z tego względu niedopuszczalne są jako przedplon rośliny będące ich żywicielami: cebulowe (cebula, por), baldaszkowate (seler, pietruszka, marchew), oraz owies.
Metodą ograniczającą występowanie ww. nicieni jest uprawa roślin żywicielskich w niepełnym cyklu np. wczesnych odmian kalafiora, kapusty, szpinaku lub rzodkiewki oraz owsa na przyoranie.
Najlepszym przedplonem dla pietruszki są zboża (z wyjątkiem owsa), groch i ogórki.
Nawożenie
Przed siewem zawartość składników pokarmowych powinna wynosić:
- fosfor (P) 40-60 mg/l gleby
- potas (K) 120-150 mg/l gleby
- magnez (Mg) 50-60 mg/l gleby
- wapń (Ca) 1500-2000 mg/l gleby
Jeżeli nie wykonujemy analizy gleby, przeciętne dawki nawozów pod uprawę pietruszki wynoszą:
- azot (N) 50-90 kg/ ha całą dawkę można zastosować przedsiewnie lub dzieląc na dwie (jedna przedsiewnie, druga – do połowy lipca)
- fosfor (P) 120-140 kg/ha najlepiej wysiać jeszcze, w roku poprzedzającym uprawę
- potas (K) 150-200 kg/ha wiosną przedsiewnie
Uprawa gleby i siew
Dobre jakościowo plony pietruszki można uzyskać na glebach głęboko i starannie uprawionych. Jesienią konieczna jest głęboka orka najlepiej z pogłębiaczem. Wiosną, po zastosowaniu nawozów, stosujemy włókowanie, w celu spowolnienia strat wilgoci. Właściwą uprawę i wysiew należy wykonać na glebach lekkich (szybko się nagrzewających) na początku maja, natomiast na ciężkich, około połowy maja. Zbyt wczesny siew w niedostatecznie nagrzaną glebę może spowodować osłabienie i opóźnienie wschodów. Na wczesne uprawy pęczkowe najbardziej polecany jest wysiew na płask, na zagonach (co 15-20 cm), pamiętając o głębokiej uprawie i przywałowaniu przed siewem. Ilość wysiewu w tym wypadku powinna wynosić 2-3 kg/ha. Stanowisko pod pietruszkę na zbiór jesienny należy przygotować bezpośrednio przed siewem. Redliny najlepiej wykonać wykonywać wyorywaczem redlin, który jednocześnie kruszy glebę, formuje redliny, wyrównuje i ugniata ich powierzchnię. Jeżeli nie mamy do dyspozycji takiego sprzętu możemy wykonać redliny agregatując glebogryzarkę lub kultywator z wielorakiem, a następnie wałując redliny wałem gładkim by osiągnęły odpowiednią zwięzłość. Na jednym metrze bieżącym redliny powinno być wysiane ok 80-100 nasion kiełkujących, co odpowiada około 2-2,5 kg/ha. Nasiona wysiewamy na głębokość ok 2 cm.